startpagina

Woonstad Rotterdam maakt woningbezit in hoog tempo energiezuinig

12-10-2015

Woonstad Rotterdam presteert met haar duurzaamheidaanpak aanzienlijk beter dan het landelijk gemiddelde. In Rotterdam is de corporatie zelfs koploper bij het energiezuiniger maken van het woningbezit. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente Rotterdam gisteravond bekend maakte.

Woonstad Rotterdam volgt het landelijke tempo waarin energiebesparende maatregelen worden doorgevoerd in de woningvoorraad. Dat werd zichtbaar toen gisteravond de resultaten over 2014 werden gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Stook je Rijk, georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum (RMC) en de Woonbond. De Rotterdamse corporaties, hun huurders en Rotterdamse gemeenteraadsleden bespraken hier de zogenoemde energie-index over 2014.
 
Energie index: hoe lager, hoe beter
De energie-index meet de vorderingen van het doorvoeren van energiebesparende maatregelen in de woningvoorraad. Landelijk zijn woningcorporaties, de rijksoverheid en de Woonbond overeengekomen dat alle corporatiewoningen in 2021 een gemiddeld energielabel B moeten hebben. Dit stond in 2014 gelijk aan een energie-index van 1,25. Hoe lager de energie-index, hoe beter de geleverde prestatie.
 
Door de inspanningen van de Rotterdamse woningcorporaties verbeterde de energie-index in Rotterdam met 0,02 punt: een daling van 1,66 in 2013 naar 1,64 in 2014. Landelijk was de verbetering 0,04 punt: een daling van 1,69 naar 1,65. De energetische kwaliteit in Rotterdam is dus iets beter dan het landelijk gemiddelde, maar het tempo van de daling blijft fors achter. Tijdens de bijeenkomst Stook je Rijk sprak Emile van Rinsum van het RMC dan ook de zorg uit dat de gemaakte afspraken met dit gezamenlijke tempo niet worden gehaald.
 
100 miljoen extra in 10 jaar
Woonstad Rotterdam haalt het landelijke tempo met een gemiddelde daling van 0,04 punt en realiseerde daarmee in 2014 een energie-index van 1,56. Dat is flink beter dan het landelijke gemiddelde. De corporatie zit hiermee op koers met haar duurzaamheidambities.
 
In kort tijdsbestek heeft Woonstad veel verbeteringen doorgevoerd. De Rotterdamse corporatie gaat stelselmatig door met het grondig aanpakken van woningen bij renovatie en transformatie, en investeert de komende tien jaar 100 miljoen euro extra in het isoleren van woningen en het verbeteren van installaties. Het stevige sloop-/nieuwbouw programma van Woonstad zorgt eveneens voor een forse verbetering op het gebied van duurzaamheid.
 
Naast het verduurzamen van de woningvoorraad stimuleert Woonstad Rotterdam bewoners energie te besparen om de woonlasten betaalbaar te houden. Dit doet Woonstad Rotterdam onder andere via energieadvies op maat met WoonEnergie, en het plaatsen en uitlezen van slimme meters die bewoners inzicht in hun verbruik geven.