startpagina

Woonstad Rotterdam investeert fors in betaalbare en duurzame woningen

09-06-2016

Woonstad Rotterdam is financieel gezond en ligt goed op koers met het behalen van haar strategische doelen.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2015, het eerste uitvoeringsjaar van de ondernemingsstrategie Dit is ons Rotterdam 2015-2018. De in het jaarverslag beschreven volkshuisvestelijke, maatschappelijke en financiële resultaten kwamen tot stand in een dynamisch jaar waarin veel gebeurde.
 
Investeren in Rotterdam als aantrekkelijke woonstad
In aanvulling op de kerntaak - het bouwen en beheren van kwalitatief goede en betaalbare woningen voor mensen met lagere inkomens – werkt Woonstad Rotterdam aan Rotterdam als aantrekkelijke stad om in te wonen, te werken en te leven. Dat doet de corporatie onder meer door jaarlijks minimaal 1% van haar woningvoorraad te vervangen. In 2015 begon de bouw van 16 projecten met in totaal 604 woningen, nieuwbouw, transformatie of renovatie. Ruim de helft daarvan bestaat uit sociale huurwoningen, ongeveer een derde koopwoningen en de rest vrije sector huurwoningen. Bovendien werden 394 woningen opgeleverd in 2015.
 
Woonstad Rotterdam investeerde bijna 90 miljoen euro in onderhoud. Dat is een toename van 32% ten opzichte van 2014, die vooral werd veroorzaakt door de overname van Stadswonen Rotterdam en extra investeringen in onderhoud en duurzaamheidsmaatregelen.
 
Maar liefst twee bouwprojecten kwamen terecht op de shortlist van de Rotterdam Architectuurprijs 2015, de nieuwbouw van 42 grote sociale gezinswoningen aan de Oranjeboomstraat en het renovatieproject de Nieuwe Margriet in Prinsenland, dat de publieksprijs in de wacht sleepte.
 
Forse inzet op betaalbaarheid
Het betaalbaar houden van de sociale huurwoningen is en blijft een belangrijk streven voor Woonstad Rotterdam. In 2015 zijn bij de jaarlijkse huurverhoging in een kwart van alle gevallen lagere percentages gehanteerd, om woningen betaalbaar te houden voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt en grote gezinnen. Naar aanleiding van het nieuwe woningwaarderingsstelsel is per 1 oktober de huur verlaagd van 2.500 sociale huurwoningen. Woonstad Rotterdam deed dat als een van de weinige corporaties op eigen initiatief. Bovendien betalen nieuwe huurders van 16.500 sociale huurwoningen per 1 december minder huur als gevolg van Passend Toewijzen.
 
Ook zijn de woonlasten verlaagd van ongeveer 5.000 huurders, door te investeren in duurzaamheid, zoals het vervangen van cv-ketels, zonnepanelen, isolatie en dubbel glas. Na het verbeteren van de energieprestaties van woningen blijft de huur voor bestaande huurders gelijk, zodat de besparing op de energierekening geheel aan hen ten goede komt.
 
Duurzaamheid
Woonstad Rotterdam heeft in 2015 nog meer stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo werd een CO2-reductie van 3% bereikt, terwijl de doelstelling 2% was. Ongeveer duizend huishoudens zijn aangesloten op het warmtenet en driekwart van alle woningen heeft energielabels C of beter. De CO2-uitstoot van de eigen kantoren daalde met 18% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het mag duidelijk zijn dat Woonstad Rotterdam ambitieus is als het om duurzaamheid gaat: tussen 2015 en 2025 investeert de corporatie hierin 100 miljoen euro. Onlangs bleek uit een onderzoek van Milieudefensie dat Woonstad Rotterdam veruit de groenste corporatie is in Rotterdam.
 
Stadswonen Rotterdam
Een belangrijk moment in 2015 was de overname van studenten- en jongerenhuisvester Stadswonen van collega-corporatie Vestia. Ongeveer 7.000 kamers, studio’s, appartementen en bedrijfsruimten wisselden na een zorgvuldige en arbeidsintensieve voorbereiding op 1 mei van eigenaar. Ook 38 medewerkers van Stadswonen kwamen op die datum in dienst van Woonstad Rotterdam.
 
Herziene Woningwet
De grote herziening van de Woningwet per 1 juli was een ingrijpende gebeurtenis voor de sector als geheel. Het aanpassen van de organisatie en werkwijze van Woonstad Rotterdam aan de nieuwe wet- en regelgeving zal ook in de komende periode veel inzet vragen. Te denken valt aan de verplichte splitsing tussen commerciële en niet-commerciële activiteiten, waarvoor de plannen dit jaar moeten worden ingediend.