startpagina

WoonCompas als eerste woningcorporatie ISAE 3402 gecertificeerd

16-06-2016

WoonCompas is gecertificeerd volgens de internationale standaard voor uitbesteding; ISAE3402 (International Standard for Assurance Engagements 3402).

Een organisatie die ISAE 3402 gecertificeerd is, is aantoonbaar professioneel en voldoet aan strenge vereisten voor interne beheersing, anti-fraude maatregelen en informatiebeveiliging. Deze organisatie heeft zich door een erkend accountantskantoor laten toetsen op deze vereisten en is hierover transparant. ISAE 3402 wordt in veel sectoren gezien als 'best practice' voor governance en risicomanagement, bijvoorbeeld in de vermogensbeheer-, pensioenuitvoering- en cloud services sector.
 
Internationale standaard
Met deze certificering toont WoonCompas aan dat haar vastgoedbeheer voldoet aan wet- en regelgeving, zoals de PensioenWet, maar ook aan internationale standaarden voor informatiebeveiliging, zoals COBiT 5.0. Het risicomanagement en interne beheersingsraamwerk van WoonCompas is ingericht volgens de vereisten van het laatste COSO 2013 framework. Dit betekent dat risico's op regelmatige basis gemonitord worden en dat hier proactief op wordt gereageerd.

Betrouwbaar vastgoedbeheer
Voor opdrachtgevers betekent de certificering dat uitbestede processen op de juiste manier worden uitgevoerd en dat WoonCompas de relevante risico's effectief beheerst. WoonCompas heeft samen met SASconsult de processen uitgebreid in kaart gebracht, deze geanalyseerd en waar mogelijk verbeteringen doorgevoerd. Alle processen moeten niet alleen op de juiste wijze zijn ingericht, maar ook aantoonbaar effectief functioneren. WoonCompas heeft dit proces mede door haar schaalgrootte en reeds professioneel ingerichte processen binnen een periode van zes maanden gerealiseerd.

Verschillende typen
De certificering is gedaan door Conclude Accountants; een accountantskantoor met AFM vergunning, sinds 2004 gespecialiseerd in ISAE 3402. In het certificeringsproces maken de auditors onderscheid tussen type I en type II. Bij een type I ISAE3402-rapportage brengen zij de beheersorganisatie in beeld op een bepaald moment. Bij deze audit toetst Conclude de beheersmaatregelen op opzet en bestaan. Bij een ISAE 3402 type II toetst de accountant maatregelen ook op werking gedurende een vooraf gedefinieerde periode van minimaal zes maanden.

"Organisaties waarvoor wij vastgoed beheren, willen inzichtelijk hebben hoe wij de kwaliteit en beveiliging van onze diensten waarborgen. Dit kunnen wij aantonen met ISAE 3402. WoonCompas is blij met deze certificering: op deze wijze laten wij zien dat de processen op het gebied van interne beheersing en security op de juiste manier zijn ingericht. Daarnaast draagt deze certificering bij aan de verdere professionalisering van onze organisatie en daarmee dus ook aan het beheer van ons eigen vastgoed."

Over Wooncompas
WoonCompas huisvest senioren en kwetsbare groepen in de regio Rotterdam, zowel in eigen panden als in vastgoed dat zij voor derden beheert. Dat doet zij samen met diverse partners met ieder hun eigen specialisme binnen wonen, zorg en welzijn. WoonCompas verwacht op 31 december 2016 over een ISAE 3402 type II te beschikken.

"We werken inmiddels volgens de standaard van ISAE 3402 en verwachten daarmee later dit jaar de type II-rapportage te verkrijgen. Daarmee geven wij naar onze opdrachtgevers een heldere en duidelijke garantie af."