startpagina

Veilig, snel en gemakkelijk inkomen delen via MijnOverheid

07-06-2021

Dat kan vanaf vandaag op WoonnetRijnmond bij een aantal woningadvertenties van Woonstad Rotterdam. Aankomende zes maanden kunnen woningzoekende in een proef met MijnOverheid hun inkomen delen met hun DigiD.

WoonnetRijnmond, Woonstad Rotterdam en Embrace hebben afgelopen weken hard gewerkt om deze service toekomstgericht en gebruikersvriendelijk in het woonruimtebemiddelingssyteem te implementeren. Zo kunnen we als de proef positief beoordeeld wordt de functionaliteit direct uitrollen voor al onze corporaties en onze woningzoekende. Als dat geen waarde toevoegen is!
 

De proef is tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties, de Belastingdienst, Logius, Aedes, WoonnetRijnmond, Woonnet Haaglanden, Woningnet regio Utrecht, Woonstad Rotterdam, Staedion, GroenWest en Embrace.

 
De oorsprong
‘Geef burgers meer regie over hun gegevens, dat staat in de Kamerbrief Regie op Gegevens’, vertelt Louis Tinselboer van de directie Digital Overheid. ‘Met deze proef Digitale Inkomenstoets proberen we dat voor het eerst uit. We testen een digitale oplossing waarbij woningzoekenden via MijnOverheid hun inkomensgegevens delen met woningcorporaties’.
 
Winst voor woningzoekende en corporaties
Snel, eenvoudig en veilig: dat is de winst voor de woningzoekende. Met het direct digitaal delen van de juiste gegevens vervallen een aantal stappen: opvragen van een inkomensverklaring bij de Belastingdienst, downloaden, printen en versturen van de verklaring naar de woningcorporatie of woonruimtebemiddelaar, en ook: afwachten of de post wel goed is aangekomen. In de pilot werkt het zo: inloggen met DigiD op MijnOverheid, expliciet toestemming geven en de gegevens delen met de corporatie.
Eenvoudiger voor de woningzoekende, kostenbesparend voor de woningsector. En door de kleinere kans op fraude een eerlijke verdeling van woningen.
 
Innovatieve oplossingen
De pilot is een complex project met een flinke voorbereidingstijd, de eerste verkenningen startten ruim twee jaar geleden. En de eerste keer dat burgers gegevens die de overheid over hen vastlegt, zélf digitaal kan delen met een externe partij. Dat vraagt om innovatieve oplossingen met veel aandacht voor veiligheid, betrouwbaarheid, heldere juridische kaders en goede voorlichting voor de woningzoekenden. De toets gaat verder dan enkel een technische koppeling tussen MijnOverheid en de woonruimtebemiddelaars. Om überhaupt met de proef te kunnen beginnen, waren technische, proces- en beleidskeuzes of veranderingen nodig bij de woonruimteverdeler én bij de woningcorporaties.