startpagina

Slimme renovatieaanpak gereed

29-09-2014

De renovatie van de 240 jaren ’60 woningen in de wijk Kortland in Krimpen aan den IJssel is klaar.

Slimme renovatieaanpak gereed

Bewoners vonden de renovatie ingrijpend, maar zijn na terugkomst in hun woning tevreden over het eindresultaat. Hun woning is veel comfortabeler en energiezuiniger geworden. Het verbruik van gas en elektra daalt maar liefst met 45 tot 65%. Op vrijdag 3 oktober wordt het project samen met de bewoners feestelijk afgesloten.

In juni 2013 begon de uitvoering van dit bijzondere renovatieproject. Als eerste werden de leegstaande woningen in de wijk gerenoveerd. Deze woningen dienden daarna als hotelwoning. Bewoners konden dus in de eigen wijk blijven in de periode dat hun woning werd opgeknapt. Bovendien kregen ze een tegemoetkoming in de onkosten.

De renovatie verliep over het algemeen voorspoedig. Eén woning werd in zo’n twee weken volledig aangepakt: een hoogwaardig isolatiepakket voor gevel, dak en kozijnen, nieuwe vloeren, vraaggestuurde mechanische ventilatie en indien nodig een nieuwe badkamer, keuken, toilet en cv-installatie. Bewoners konden bovendien kiezen uit een groot aantal opties. Zij kregen één optie gratis, voor een eventuele tweede optie gold een huurverhoging. Bewoners die meer dan twee opties wilden, konden deze tegen betaling laten aanbrengen.

Behalve de renovatie van de woningen, voorziet het plan ook in een verbetering van de woonomgeving. Eind vorig jaar heeft de Stadsregio Rotterdam de buurt een subsidie toegekend voor vergroening en extra woonkwaliteit in de wijk. De subsidie is onder andere bedoeld voor het inrichten van nieuwe ontmoetingsplekken, een burenerf, en extra groen dat aansluit bij het karakter van de Krimpenerwaard.

Los van het subsidieproject hebben vrijwilligers op de plek van het oude gezondheidscentrum een gemeenschappelijke moestuin opgezet. Het Burenerf Krimpen is een tijdelijk stadslandbouwproject op braakliggend terrein en is voor iedereen uit Krimpen aan den IJssel die het leuk vindt om elkaar te ontmoeten en te tuinieren. Steeds meer mensen komen er de handen uit de mouwen steken.

Achtergrondinformatie: vernieuwend opdrachtgeverschap
QuaWonen heeft een ambitie: op termijn naar een energieneutrale woningvoorraad. Dat was een belangrijke reden om de markt uit te dagen tot innovatie. Zo begon een vernieuwend opdrachtgeverschap met een ‘contactadvertentie’ en een ‘speeddate-sessie’. De belangrijkste gevraagde prestatie was: woningen opnieuw voor 50 jaar goed, inclusief bijpassende energieambities.

Er werden drie coalities van marktpartijen gekozen. Na die eerste keuze volgde ‘samenwerken in het kwadraat’: coalities werkten samen binnen hun eigen coalitie én met de andere consortia. De uiteindelijke keuze viel op SCoop, een consortium van Hemubo Bouw, Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Cauberg Huygen en KCP. Alle bewoners stemden in met de renovatie, mede dankzij de aangeboden opties en het feit dat bewoners tijdens de renovatie in een hotelwoning in de wijk konden verblijven.