startpagina

QuaWonen stelt een maximum aan de extra huurverhoging

16-04-2014

Corporaties mogen de huren van hun sociale huurwoningen bij huishoudens met een hoger inkomen, extra verhogen. QuaWonen vindt het redelijk dat hogere inkomens, vanaf € 43.602, iets meer huur betalen.

De ‘nieuwe’ huurprijs wordt echter nooit hoger dan € 699,48. Tot deze huurprijs kunnen huishoudens, bij een grote inkomensdaling, nog in aanmerking komen voor huurtoeslag.
 
Sinds 2013 mogen woningcorporaties de huren voor huishoudens met een inkomen boven de toewijzingsgrens voor sociale huurwoningen (€ 34.678 in 2014), jaarlijks extra verhogen. Met deze maatregel wil het kabinet het zogenoemde scheefwonen tegengaan en de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.
 
QuaWonen maakt dit jaar voor het eerst gebruik van deze mogelijkheid, maar alleen voor inkomens vanaf € 43.602. Wij menen dat het redelijk is om bij deze hogere inkomens ook een iets hogere huurprijs te vragen. Zij betalen per 1 juli 6,5% meer (2,5% extra).
 
We hebben wel besloten om een maximum te stellen aan de nieuwe huurprijs (€ 699,48). Hiermee wijken we af van het huurprijsbeleid van de overheid, ten gunste van onze huurders.
 
Niet eens met de huurverhoging
Alle huurders krijgen uiterlijk 1 mei een persoonlijke brief van QuaWonen met een toelichting op de huurverhoging en uitleg over de bezwaarprocedure. Bezwaar maken is mogelijk als de huurder meent dat de inkomensgegevens niet kloppen, of als het inkomen in 2013 (sterk) is gedaald.
 
QuaWonen krijgt de inkomensgegevens (peiljaar is 2012) van de Belastingdienst. Dit is een indicatie van de inkomensgroep waarin de huurder valt.
 
Vragen en antwoorden op de website
Op www.quawonen.com vindt u vragen en antwoorden over deze inkomensafhankelijke huurverhoging.