startpagina

QuaWonen pakt door met centrumvernieuwing Krimpen aan de Lek

02-05-2017

Een aantrekkelijk en vitaal centrum is belangrijk voor de dorpskernen in de Krimpenerwaard.

QuaWonen pakt door met centrumvernieuwing Krimpen aan de Lek

QuaWonen is daarom op meer plekken bezig met grootschalige herontwikkelingsprojecten: in Krimpen aan den IJssel, Schoonhoven-Noord, Bergambacht en in Krimpen aan de Lek. Na de nieuwbouw in het dorpshart van Krimpen aan de Lek, kijkt de corporatie nu naar de buurten rondom het centrum. Huurdersvereniging Ons Belang heeft zich hier sterk voor gemaakt.
134 woningen worden energiezuiniger gemaakt en de komende vijf jaar ruim 100 woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het gaat om een investering van in totaal 22,5 miljoen euro.
Wethouder Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting Dilia Blok: “Dit plan van QuaWonen om in oudere woonwijken te investeren door het verduurzamen en vernieuwen van woningen, sluit prima aan bij de nieuwe woonvisie van de gemeente Krimpenerwaard.”
 
Het dorpshart van Krimpen aan de Lek heeft in de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Op de voormalige voetbalvelden verrezen nieuwe woningen in Molenweide. Daarnaast werden woningen gesloopt om een mooi centrum te creëren rondom De Markt. Het resulteerde in woningen én voorzieningen in de Waterpoort, de Uitkijk, de Primeur en het Cultuurhuis.
 
Renovatie met isolatie
Na deze impuls in het dorpshart, kijkt QuaWonen in goede samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard en huurdersvereniging Ons Belang nu naar de buurten rondom het centrum. Want ook daar liggen uitdagingen. Bij 134 woningen gaat de corporatie renoveren. De woningen worden goed geïsoleerd en daarmee veel comfortabeler en energiezuiniger. Bewoners zullen straks veel minder stookkosten betalen.
 
Sloop/nieuwbouw
Een aantal verouderde woonblokken wordt gesloopt (107 woningen). Voor de bewoners wordt een sociaal plan opgesteld waardoor zij een verhuiskostenvergoeding ontvangen en urgentie krijgen om een geschikte andere woning te vinden. QuaWonen bouwt er 60 nieuwe driekamerappartementen en 24 eengezinswoningen voor terug.
 
Overzichtskaart en planning
De bewoners zijn en worden uitgebreid geïnformeerd via informatiebijeenkomsten en nieuwsbrieven. Verder is er een kaart gemaakt van het centrumgebied met de locaties van alle projecten. De planning is gebaseerd op huidige inzichten en kan hier en daar nog wijzigen. Voorlopig gaan ervan uit dat de projecten in de periode 2018 tot en met 2023 worden gerealiseerd.