startpagina

QuaWonen: langdurige samenwerking energieaanpak

15-03-2015

QuaWonen wil naar een langduriger partnerschap, en meer verantwoordelijkheid bij haar bouwpartners voor de aanpak van het werk.

De corporatie heeft nu vier partijen geselecteerd voor de uitvoering van de eerste fase van haar onderhoud/energieprojecten. Totaal gaat het om 367 woningen in drie jaar. Dit jaar gaat QuaWonen 121 woningen opknappen en energiezuiniger maken, de komende twee jaar staat de energieaanpak van nog eens 246 woningen gepland (onder voorbehoud van waarborg financiering door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw).

Om te komen tot goede samenwerkingspartners, nodigden we bedrijven uit met wie we goede ervaringen hebben en/of die innovatief bezig zijn. QuaWonen heeft voor haar projecten verschillende manieren van samenwerken en contractvorming bedacht en wil daar in de komende tijd ervaring mee opdoen. Voor de projecten van 2015 zijn vier partners geselecteerd.

QuaWonen wil naar een langduriger partnerschap, en meer verantwoordelijkheid bij haar bouwpartners voor de aanpak van het werk.
QuaWonen heeft subsidie aangevraagd voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Inmiddels is een voorlopige toezegging ontvangen voor de eerste fase van de projecten (180 woningen). De subsidie bedraagt € 2.000 per woning bij drie labelstappen en loopt op bij meer labelstappen. Zodra dit mogelijk is, wordt subsidie voor de volgende fase aangevraagd.

Bewoners besparen flink
Op het gebied van energiebesparing is QuaWonen ambitieus, vooral omdat dit de huurders een flinke besparing oplevert op hun energierekening. Sinds 2010 heeft QuaWonen bijna 40 onderhoud/energieprojecten uitgevoerd. Omdat ze de tijd nemen om met bewoners in gesprek te gaan, slagen ze erin om de projecten bijna altijd met 100% deelname te realiseren. Daarbij betalen bewoners als huurverhoging slechts een deel van de verwachte besparing op het gasverbruik. Die besparing is tot nu toe gemiddeld een paar honderd euro per jaar. Ook wordt de woning veel comfortabeler, vocht en tocht zijn verleden tijd.

Eind 2014 had 49% van alle woningen van QuaWonen een groen energielabel (A, B of C).