startpagina

QuaWonen gaat 64 woningen energieneutraal maken

23-01-2017

Een woning die net zoveel energie opwekt dan bewoners verbruiken. Dat is het doel van een nieuw project dat QuaWonen in Krimpen aan den IJssel gaat uitvoeren.

QuaWonen gaat 64 woningen energieneutraal maken

De 64 huishoudens in de Lijster-Mezen-Merel-Putter-Vinkenstraat krijgen de kans op een zeer comfortabele woning én hun woonlasten dalen. QuaWonen heeft de ambitie om uiteindelijk een volledig energieneutrale woningvoorraad te bereiken. Daarom zoekt de corporatie met ontwikkelpartners naar betaalbare oplossingen.
 
Onder de naam ‘Energieswitch’ gaat QuaWonen een project uitvoeren dat veel verder gaat dan eerdere energieprojecten. Doel is om 64 woningen zodanig te verbeteren, dat ze net zoveel energie produceren als nodig is voor verwarming, warm water en huishoudelijke apparaten. De woningen hebben geen gas-aansluiting meer; ze worden volledig elektrisch. Dit wordt bereikt door hele goede isolatie én installaties zoals zonnepanelen en warmtepompen. Er worden verschillende scenario’s ontwikkeld waarover bewoners nog kunnen meepraten.

Energieprestatievergoeding en energiebundel
Bewoners krijgen geen huurverhoging, maar gaan een energieprestatievergoeding (EPV) aan QuaWonen betalen. In ruil voor die vergoeding krijgen ze een ‘energiebundel’ met een vastgesteld aantal kilowattuur aan elektriciteit. Bij gemiddeld verbruik en gemiddelde weersomstandigheden is dit toereikend en hoeven bewoners niets meer te betalen aan het energiebedrijf. Méér verbruiken kan, maar dan moet er wel bijbetaald worden aan het energiebedrijf. Minder verbruiken betekent geld terugkrijgen.

Planning
De werkzaamheden zullen eind 2017 beginnen. Vanaf deze maand worden bewoners geïnformeerd en betrokken, onder meer via huisbezoeken.

Bouwpartners in dit project
De ontwikkelpartners van QuaWonen in dit project zijn: Weijman, A3 Architecten, Kingspan, Strikolith en Nieman.