startpagina

Prestatieafspraken Krimpen aan den IJssel

02-07-2014

Gemeente, huurders en QuaWonen komen samen tot prestatieafspraken.

De gemeente Krimpen aan den IJssel, Stichting Huurdersbelang Krimpen en QuaWonen organiseerden een bijeenkomst met gemeenteraadsleden en huurders over de nieuwe prestatieafspraken op het gebied van wonen. Doel van de avond was zicht krijgen op de belangrijkste thema’s voor de komende periode.
 
In prestatieafspraken leggen de gemeente en QuaWonen vast wat zij elke vier jaar willen bereiken op het gebied van wonen. De gemeentelijke woonvisie is daarbij vertrekpunt. Voorheen kwamen de afspraken tot stand door overleg tussen twee partijen: gemeente en QuaWonen. Dat moest anders, vonden beide partijen. Waarom niet de huurders(organisaties) en gemeenteraadsleden vanaf het begin betrekken? Welke thema’s vinden zij het belangrijkste, waar moet energie en het beschikbare geld naartoe gaan?

Leefbaarheid en zorg
De belangstelling voor de bijeenkomst was groot, veel huurders en gemeenteraadsverleden waren aanwezig. In gemengde groepen benoemden de deelnemers de (maximaal) vijf belangrijkste thema’s. Leefbaarheid en zorg kwamen in alle groepen nadrukkelijk naar voren. Denk hierbij aan: faciliteren van bewonersinitiatieven in de directe woonomgeving, signaleren van eenzaamheid en gemengd wonen jong en oud. Ook het isoleren van woningen werd als belangrijk thema benoemd, dat zorgt immers voor lagere energiekosten (en dus lagere woonlasten).
 
Hoe nu verder
De opbrengst van deze bijeenkomst wordt verder uitgewerkt door vertegenwoordigers van gemeente, Stichting Huurdersbelang en QuaWonen. Begin september worden de concept-prestatieafspraken voorgelegd aan alle deelnemers.

Waarom meer betrekken
QuaWonen vindt het heel belangrijk om belanghouders (o.a. huurders, zorg- en welzijnsorganisaties, gemeente) in een vroeg stadium bij haar plannen te betrekken. Rita Schoen, manager Strategie & Participatie: “Bij onze huurders en andere belanghouders halen wij informatie en argumenten op. Dat komt de kwaliteit van ons beleid ten goede. We weten dan zeker dat we juist díe dingen oppakken, die onze omgeving waardevol vindt.”

Jaap Blankenberg, wethouder Wonen: “Het college heeft het leggen van verbindingen tussen betrokken partijen centraal gesteld. Dit overleg over de prestatie afspraken is daar een goed voorbeeld van.”
Truus Jorna, voorzitter van de Stichting Huurdersbelang: “Het is goed dat huurders er vanaf het begin bij betrokken zijn, dat scheelt denkwerk en discussie achteraf.”