startpagina

Per 1 januari lagere huur voor 16.500 nieuwe huurders bij Woonstad Rotterdam

30-12-2015

Woonstad Rotterdam vraagt vanaf overmorgen, 1 januari 2016, een lagere huur aan nieuwe huurders van 16.500 woningen. Ongeveer een derde van het totale woningbezit van de Rotterdamse corporatie.

Vanaf 2016 gelden nieuwe criteria voor het toewijzen van sociale huurwoningen, waardoor woningzoekenden een woning krijgen toegewezen met een huur die beter aansluit op hun inkomen. Dit wordt ‘passend toewijzen’ genoemd.
 
Passend toewijzen komt voort uit de nieuwe Woningwet die op 1 juli van dit jaar is ingegaan. Deze maatregel moet voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens terecht komen in te dure woningen, en als gevolg daarvan betalingsproblemen kunnen krijgen.
 
Om te voorkomen dat voor deze huishoudens de keuzemogelijkheden minder worden en de wachttijd stijgt, vergroot Woonstad Rotterdam de hoeveelheid passende woningen voor deze doelgroep. Dat doen we door voor 16.500 woningen een lagere huur te vragen aan nieuwe huurders, die vanaf 1 januari 2016 een sociale huurwoning huren bij Woonstad Rotterdam. Huishoudens met een laag inkomen kunnen hierdoor sneller een betaalbare sociale huurwoning vinden en hebben ook meer keuze. De verlaging voor nieuwe huurders is gemiddeld 70 euro per maand.
 
De lagere huur voor nieuwe huurders van 16.500 woningen ligt in het verlengde van de maatregel voor gezinnen, die Woonstad Rotterdam in 2015 heeft ingevoerd. Daarbij worden jaarlijks 350 grote woningen (met 4 of meer kamers) aangeboden met een maximale huur van 618 euro.