startpagina

Jaarrapport monitor woonruimteverdeling 2014

05-03-2015

Het jaarrapport monitor woonruimteverdeling 2014 is uit. Jaarlijks brengt Maaskoepel een analyse uit van alle ontwikkelingen en afspraken rondom woonruimtebemiddeling in de stadsregio Rotterdam.

Het jaarrapport  bevat cijfers over de woningzoekenden, het woningaanbod, slaagkansen, doelgroepen en verhuisbewegingen. Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn:
 

Woningzoekenden

In vijf van de vijftien gemeenten in de stadsregio Rotterdam waren in 2014 meer woningzoekenden actief dan in 2013. Het gaat om Albrandswaard, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Schiedam en Spijkenisse. In alle andere gemeenten was het aantal actief woningzoekenden in 2014 juist lager
dan in 2013.
 

Slaagkansen

Het totaal aantal woningzoekenden die geslaagd zijn in het vinden van een woning is vrijwel gelijk gebleven. In 2014 vonden 15.322 huishoudens een woning. Dit waren er 158 meer dan in 2013. 
 

Doelgroepen

Eenpersoonshuishoudens (56%) en eenoudergezinnen (22%) blijven de grootste groepen die slagen in hun zoektocht naar een woning. Van de leeftijdsgroepen zijn het de 23-34 (40%)  en 35-44 jarigen (17%) die het vaakst een woning vinden.
 

Verhuizingen

In tien van de vijftien gemeenten in de stadsregio Rotterdam hebben de verhuringen van sociale huurwoningen in 2014 voor minstens de helft geleid tot verhuisbewegingen binnen de eigen gemeentegrenzen. Rotterdam kende de meest lokaal georiënteerde sociale huurwoningmarkt: 78% van de geslaagde woningzoekenden in Rotterdam woonde al in deze gemeente.

 
Bekijk voor een volledig overzicht van alle ontwikkelingen het jaarrapport 2014. In deel II van het rapport is per gemeente een uitgebreide feitenkaart opgenomen.
 
Sinds 1 januari 2005 is in de stadsregio Rotterdam de regionale Overeenkomst Woonruimteverdeling van kracht. Als onderdeel van de overeenkomst is een vernieuwd aanbodmodel geïntroduceerd,waarin minder regels en sturing van slaagkansen van doelgroepen centraal staan. Dit is de tiende jaarrapportage sinds de Overeenkomst Woonruimteverdeling in werking is getreden.