startpagina

Het regent sleutels

13-12-2016

Het regent huissleutels in het centrum van Ridderkerk. In november en december leverde Woonvisie maar liefst 70 nieuwbouwwoningen op.

Sleutels van 23 appartementen in de Kuyperhof aan de Willem Dreesstraat en 32 eengezinswoningen in de eerste fase project Centrum (Poesiatstraat en Dr. Kuyperstraat) zijn al overgedragen. De eerste huurders hebben zelfs al hun intrek genomen in hun nieuwe woning. Deze week geeft Woonvisie nog eens 14 eengezinswoningen uit. Zo komt nog voor, en net na de jaarwisseling een flinke verhuisbeweging op gang. In februari worden ook de resterende woningen opgeleverd van de 164 woningen in Centrum fase 1.
 
Herhuisvesters, terugkeerders en doorstromers
Als je de boodschap krijgt dat je woning gesloopt gaat worden, ben je niet blij. Waar moet je naar toe? Wat krijg ik voor woning terug? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden. Woonvisie bespreekt deze met elke bewoner apart. Sommigen kunnen, al dan niet met aparte regeling, zonder al te veel rompslomp verhuizen naar een van de nieuwbouwwoningen. Zo verhuist een aantal oudere bewoners van de Rembrandtweg naar de Kuyperhof, stromen bewoners van de tweede fase van project Centrum door naar een woning in fase 1. En dan zijn er nog de mensen die kozen voor een wisselwoning om terug te keren naar hun oude buurt. “Mijn opties waren een andere woning zoeken of kiezen voor een wisselwoning en dan later terugkeren in een nieuw huis aan de Dr. Kuyperstraat. Het is allemaal soepel gegaan en super verlopen. Alles in de wisselwoning was aangekleed door Woonvisie, ik hoefde alleen nog maar mijn spullen neer te zetten en dat was het. Zij hebben me zelfs nog geholpen met verhuizen! Daar was ik erg blij mee.” Aldus een van de terugkerende bewoners.
 
Natuurlijk zijn er ook huurders teleurgesteld, omdat voor hen een nieuwbouwwoning te duur is of omdat er in het nieuwbouwplan geen geschikte woning is. Uiteindelijk vinden zij ook weer een woning naar hun wens, met of zonder de hulp van Woonvisie.
 
Klaar voor de toekomst
Woonvisie wil haar klanten betaalbare en toekomstbestendige woningen bieden. Een paar jaar geleden begon Woonvisie daarom met de uitvoering van een ambitieus vernieuwingsprogramma. Het is een complex geheel van overwegingen waarbij duurzaamheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid de belangrijkste onderwerpen zijn. Sommige woningen zijn zo slecht dat ze gesloopt moeten worden. Deze woningen zijn bijvoorbeeld te klein, zijn slecht geïsoleerd en niet geschikt voor ouderen. Er is juist, door de vergrijzing, behoefte aan meer woningen voor ouderen. Die bouwen we nieuw. Maar een nieuwbouw is duur. Met het oog op de betaalbaarheid kiest Woonvisie ook bewust voor renovatie van complexen. “Het is lastig om woningen in bewoonde staat nieuwbouwkwaliteit te geven, maar we kunnen woningen wel veel duurzamer en energiezuiniger maken met extra isolatie en state-of-the-art installaties voor verwarming en ventilatie”, licht Arjenne Jetzes, manager Vastgoed bij Woonvisie, toe.
 
Woonvisie bouwt en vernieuwt in de BAR gemeenten
Begin 2017 levert Woonvisie in Centrum fase 1 nog 20 zogenaamde ‘grondgebonden’ seniorenwoningen en 98 appartementen op. Een aantal appartementen is op verzoek van de gemeente Ridderkerk speciaal geschikt gemaakt voor mindervaliden en bewoners met een specifieke zorgbehoefte. Ook in 2017 start de sloop en nieuwbouw van fase 2 en is de renovatie van een blok woningen aan de Geerlaan afgerond. De sloop in project Rembrandtweg staat gepland in het voorjaar van 2018. In 2025 wil Woonvisie de vernieuwing van 1200 woningen in het van Ridderkerk afgerond hebben. In deze periode pakt Woonvisie ook een deel van haar woningen in Rhoon aan. In Barendrecht gaat Woonvisie in de komende jaren op verschillende locaties haar eerste sociale huurwoningen bouwen.