startpagina

Gemeente Krimpen aan den IJssel, huurders en QuaWonen ondertekenen prestatieafspraken

12-12-2016

Op maandag 12 december ondertekenen de gemeente Krimpen aan den IJssel, Stichting Huurdersbelang en QuaWonen nieuwe prestatieafspraken op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Deze prestatieafspraken zijn het resultaat van een goede samenwerking tussen de drie partijen. Er is een brede overeenstemming over de belangrijkste thema's voor de periode tot en met 2018. De gemeentelijke woonvisie is daarbij het vertrekpunt.
 
De prestatieafspraken kennen zeven hoofdthema’s: Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen, Huisvesting urgente doelgroepen, Wonen met zorg en ouderenhuisvesting, Nieuwbouw, kwaliteit en duurzaamheid, Investeren in markthuur- en koopwoningen, Verkoop en liberaliseren van huurwoningen en Leefbaarheid in buurten met een aanzienlijk woningbezit van QuaWonen.
 
Om voldoende woningen te hebben voor lagere inkomens, krijgt op termijn tweederde van de sociale huurwoningen een huurprijs tot 628 euro. Verder blijft ook volgend jaar de jaarlijkse huurverhoging beperkt tot inflatie plus huuraanpassing bij een nieuwe verhuring. Woonlasten worden niet alleen bepaald door de huurprijs, ook energiekosten tellen mee. Daarom maakt QuaWonen in 2017 ongeveer 120 woningen in Krimpen aan den IJssel energiezuiniger, waarvan een aantal zelfs naar ‘nul op de meter’. Met het project Prinsessenpark komen er in 2017 90 sociale huurappartementen, 19 zorgeenheden en een ontmoetingsruimte bij.
 
In de acht ontmoetingsruimtes, gelegen in buurten met huurwoningen van QuaWonen, kunnen buurtbewoners elkaar treffen en meedoen met activiteiten. Zulke plekken worden belangrijker naarmate ouderen langer zelfstandig wonen. Naast een sociaal netwerk gaat het om geschiktheid van woningen en woonomgeving, en beschikbaarheid van zorg en diensten. Gemeente, huurders en corporatie ontwikkelen samen met andere lokale partners een pakket maatregelen om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Verder kunnen huurders nog steeds een beroep doen op het leefbaarheidsfonds. Zij krijgen dan budget voor maatregelen die bijdragen aan fijne buurten.
 
Goede ervaringen met samenwerking
Net als in 2014 verliep het proces van de prestatieafspraken ook nu weer heel soepel. Gemeente Krimpen aan den IJssel, Stichting Huurdersbelang en QuaWonen weten elkaar goed te vinden. Truus Jorna, voorzitter van de Stichting Huurdersbelang: “Het is goed dat huurders er vanaf het begin bij betrokken zijn. Wij zijn mede verantwoordelijk voor goed wonen in Krimpen.”
Rob van den Broeke, directeur-bestuurder van QuaWonen: “Wij benutten de investeringsruimte om meer woningen te verduurzamen en door te gaan met vernieuwing van ons woningbezit in het centrum.”
Jaap Blankenberg, wethouder Wonen: “Het is buitengewoon plezierig dat er in goed overleg tussen de 3 partijen prima prestatieafspraken zijn gemaakt."