startpagina

Zeeuwse Gronden en Maasdelta Groep tekenen voor de samenwerking in Sterrenkwartier Spijkenisse

20-06-2024

De voortgang van de vernieuwing van de wijk Sterrenkwartier Hoog is steeds beter te zien. Vorige week zijn de laatste nieuwbouwwoningen van fase 2 opgeleverd aan de bewoners. In fase 3 zijn de heiwerkzaamheden inmiddels gestart. En voor fase 4 (laatste fase) is begin mei het sloopbesluit genomen.

Zeeuwse Gronden en Maasdelta Groep tekenen voor de samenwerking in Sterrenkwartier Spijkenisse

 

In fase 3 komt ook een mooie samenwerking van de grond, namelijk tussen de zorgpartij Zeeuwse Gronden en Maasdelta Groep. Op maandag 3 juni vierden zij deze samenwerking.

In fase 3 komen 113 huur- en 22 koopwoningen terug. De huurwoningen bestaan uit 31 eengezinswoningen, 21 beneden-/ bovenwoningen en 45 appartementen. Daarnaast komen er 16 appartementen voor de zorginstelling Zeeuwse Gronden. Zij hebben een eigen entree en lift. Op de begane grond komt een gemeenschappelijke ruimte met een keuken en een woonkamer voor de bewoners. Ook hebben zij een afgesloten buitenruimte en is er een kantoorruimte voor de medewerkers van Zeeuwse Gronden.

Zelfstandig wonen met begeleiding van Zeeuwse Gronden
De bewoners van Zeeuwse Gronden kunnen zelfstandig wonen. Maar door hun psychiatrische ziekte hebben zij begeleiding nodig in hun dagelijkse leven. De familie van de bewoners wordt nauw betrokken door Zeeuwse Gronden, bij de behandeling, de begeleiding en bij diverse activiteiten. Ook stimuleert Zeeuwse Gronden de participatie in de maatschappij door dagbesteding aan te bieden. Zo kunnen de bewoners zelfstandig wonen en toch midden in de maatschappij staan.

Bij de viering van de samenwerking waren ook de ouders van een bewoner aanwezig
Ab en Alize Quak zijn erg blij dat er in deze regio een woonvoorziening komt. Zij wonen in Spijkenisse en hebben lang gezocht naar een geschikte locatie waar hun zoon kon wonen. Inmiddels woont hij in 1 van de andere locaties van de Zeeuwse Gronden en is daar erg gelukkig. “Zo rond je 20ste begin je vorm te geven aan je eigen leven. Je gaat studeren, werken of gaat samenwonen. Maar bij mensen met een beperking, gaat het luik op dat moment dicht. Het heeft 20 jaar geduurd, maar mijn zoon heeft eindelijk een plek waar hij fijn kan leven. Hij is helemaal opgebloeid sinds hij bij de Zeeuwse Gronden woont. Daarvoor woonde hij alleen in een appartement, waar maar 1 keer in de week iemand van de zorg langs kwam. Hij woont nu zelfstandig maar krijgt hulp waar hij dat nodig heeft. De bewoners eten samen en de dagbesteding maakt zijn leven kleurrijker. Hij heeft nu altijd wel wat te vertellen. Wij zijn al wat ouder en daarom is het fijn om te weten dat hij het naar zijn zin heeft. En dat hij daar altijd mag blijven wonen.”

Bestuurder van Maasdelta Groep Ruud van Nieuwaal benadrukt hoe belangrijk samenwerkingen met zorgpartijen zoals Zeeuwse Gronden zijn. “Wij werken hard aan de beschikbaarheid van woningen. Een goed thuis voor nu en in de toekomst. Dat doen wij met name voor mensen die hiervoor nergens anders op de woningmarkt terecht kunnen. Zo ook voor doelgroepen die op deze manier zorg kunnen ontvangen in hun eigen omgeving, dicht bij familie en vrienden. Ik ben trots dat wij deze samenwerking aangaan met een professionele partij als Zeeuwse Gronden. Het is een mooie aanvulling in de vernieuwde en gedifferentieerde wijk Sterrenkwartier.”

Bestuurder Zeeuwse Gronden Hanna Laport vult aan: “Eind 2019 kwamen we in contact met de gemeente Nissewaard en met Maasdelta. Dit op dringend verzoek van een aantal ouders, want de behoefte aan een kleinschalige beschermde woonvorm voor hun naasten was groot. Gelukkig werd deze behoefte herkend en vanaf toen is het snel gegaan. Dat we in 2025 kunnen starten op deze mooie locatie is fantastisch en voor de betrokken familieleden een wens die uitkomt.”

Zeeuwse Gronden is een ggz-organisatie
Zij bieden beschermd wonen, behandeling, begeleiding en dagbesteding aan mensen met een psychiatrische ziekte. Vanaf 1 januari 2022 zijn zij 1 van de 11 zorgaanbieders op de Zuid-Hollandse eilanden die een beschermde woonvorm biedt voor deze doelgroep. Voor meer informatie over Zeeuwse Gronden kijkt u op www.zeeuwsegronden.nl.

Foto’s bijschrift:
- Stella Nova Fase 3 arcering Zeeuwse Gronden Artist impression nieuwbouw fase 3 Sterrenkwartier Hoog. Zeeuwse Gronden komt in het blauw gearceerde deel.