startpagina

Woonstad Rotterdam verlaagt de huur van 2.500 woningen

31-08-2015

Woonstad Rotterdam verlaagt met ingang van 1 oktober de huur van 2.500 woningen in Rotterdam. Vanaf die datum gelden nieuwe criteria voor het bepalen van de huurprijs, zoals geregeld in het gewijzigde woningwaarderingsstelsel (WWS).

Vanaf die datum gelden nieuwe criteria voor het bepalen van de huurprijs, zoals geregeld in het gewijzigde woningwaarderingsstelsel (WWS). Huurders die menen door de nieuwe regels in aanmerking te komen voor huurverlaging, moeten daarvoor volgens het nieuwe WWS zelf een verzoek indienen bij hun verhuurder. Woonstad Rotterdam verlaagt echter per 1 oktober in één keer de huur voor alle 2.500 huishoudens die daar recht op hebben. Deze maatregel ontlast zowel huurders als Woonstad Rotterdam van veel administratieve rompslomp.
 
De minister voor Wonen, Stef Blok, publiceerde op 14 juli 2015 de aanpassingen van het WWS. Het WWS meet de kwaliteit van een huurwoning aan de hand van punten. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en isolatie, krijgt punten. Opgeteld leveren de punten een maximale huurprijs op. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.
 
WOZ-waarde
Vanaf 1 oktober 2015 gaat de WOZ-waarde een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de huurprijs. De gewildheid en de locatie van een huurwoning komen zo beter tot uitdrukking bij de bepaling van de maximale huurprijs. De WOZ-waarde gaat gemiddeld voor 25% de maximale huurprijs bepalen en vervangt de huidige criteria woonomgeving, hinderlijke situatie, schaarstepunten en woonvorm.
 
Huurverlaging
Door de wijzigingen van het WWS kan de nieuwe maximale huurprijs van een woning lager uitvallen dan de huidige huurprijs. Volgens het nieuwe WWS kan een huurder dan huurverlaging voorstellen bij de woningcorporatie. Woonstad Rotterdam ontlast de huurders van deze woningen door zelf de huurverlaging door te voeren.
 
In september krijgen deze huurders een brief met de nieuwe lagere huurprijs. De verlaging varieert van enkele centen tot €90 per maand en gaat per 1 oktober 2015 in.