startpagina

Wooncorporatie Woonbron optimaliseert slooptrajecten

30-06-2016

Exclusieve samenwerking New Horizon Urban Mining voor duurzaam ontmantelen

Wooncorporatie Woonbron tekende vanmiddag op de Rotterdamse Vastgoeddag een exclusieve samenwerking met het bedrijf New Horizon Urban Mining om al haar slooptrajecten te optimaliseren. Zij pakt met deze alliantie op vooruitstrevende wijze een landelijke uitdaging aan. Door te kiezen voor de samenwerking met New Horizon, voert Woonbron voortaan alle sloopprojecten op een duurzame, maatschappelijk verantwoorde manier uit.
 
Duurzaamheid als standaard: geen uitval, geen afval
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij Woonbron hoog in het vaandel. Dat ambiëren wij dus ook in sloop- en nieuwbouwtrajecten. Hoogwaardig hergebruik van materiaal heeft volgens ons de toekomst. Het optimaliseren van slooptrajecten is dan een logische stap. De komende jaren heeft Woonbron een sloopopgave van ongeveer 600 eenheden op de planning staan. Een behoorlijke uitdaging, zeker als je dit op optimale én duurzame wijze wilt uitvoeren. Belangrijke vraag hierbij is ‘Hoe kunnen we onze sloopopgave inzetten op zo’n manier dat de kosten worden gereduceerd, de risico’s worden geminimaliseerd én meer duurzaamheid wordt gecreëerd?’ Een vraagstuk welke bij een groot aantal partijen in Nederland voorligt.
 
Verspilling verslaan en afval voorkomen
Het antwoord op deze vraag ligt voor Woonbron in de samenwerking met New Horizon Urban Mining. “Wij willen op deze manier praktische en relevante ervaringen opdoen met nieuwe manieren van slopen en circulair hergebruiken, opdat deze voor ons en niet minder ook voor alle collega-corporaties beschikbaar komen”, aldus Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, voorzitter Raad van Bestuur van Woonbron .
 
Circulaire Economie
De visie van New Horizon Urban Mining is gedreven vanuit de circulaire gedachte. Zij brengt ‘Urban Mining’ risicodragend in de praktijk, met als streven de realisatie van hoogwaardig hergebruik van grondstoffen uit de bebouwde omgeving te’. New Horizon haalt bruikbare materialen en grondstoffen uit gebouwen. Dat doet ze op de ‘natuurlijke momenten’, zoals bij renovatie, transformatie of sloop van gebouwen.
 
Ambitieus
In de nieuwe samenwerking wordt gebruik gemaakt van bestaande sloopbedrijven, alleen worden zij niet meer aangemerkt als hoofdaannemer. De ‘traditionele’ slopers zullen worden ingezet voor dat deel van het proces waarop zij daadwerkelijk een toegevoegde waarde leveren. Naast de sloper zullen ook verwerkers van vrijkomende grondstoffen, nieuwe coöperaties van werknemers (waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt), lokale initiatieven, producenten en bijvoorbeeld logistieke dienstverleners rechtstreeks worden betrokken in het project.
 
Overeenkomst
De prestatieovereenkomst verbindt Woonbron en New Horizon Urban Mining voor de jaren 2016, 2017 en 2018 voor alle sloopprojecten. “Wij zullen actief uitdragen wat goed en ook wat minder goed gaat de komende drie jaren”, besluit Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen.
 
New Horizon verplicht zich met deze overeenkomst tot het risicodragend ontmantelen van alle sloopprojecten van woningen tegen een vooraf vastgesteld tarief.         
 
Over Woonbron
Woonbron is een wooncorporatie met 45.000 woningen en 4.000 overige vastgoedeenheden in de gemeenten Rotterdam, Nissewaard, Delft en Dordrecht. Woonbron zorgt in gevarieerde wijken voor passende huisvesting voor hen die ons nodig hebben. Voor onze bewoners zijn wij partner in prettig wonen. Vandaag voor morgen.
 
Over New Horizon Urban Mining
New Horizon Urban Mining brengt risicodragend de principes van de Circulaire Economie in de praktijk. De onderneming praktiseert en promoot daarmee dit nieuwe economische model. Zij is hoofdaannemer over de ontmanteling van gebouwen en verkrijgt daarmee de regie over een voorspelbaar volume grondstoffen en materialen. Dit vormt de basis voor project-onafhankelijke investeringen in het hoogwaardig hergebruiken van uit de bebouwde omgeving geoogste materialen. De belofte van de onderneming is eenvoudig: “deze nieuwe vorm van ontmantelen is niet duurder, duurt niet langer, is heel veel leuker en uiteraard duurzamer!”