startpagina

Wat betekent passend toewijzen voor woningzoekenden?

12-10-2015

Per januari 2016 moeten corporaties 95 procent van de woningzoekenden met een laag inkomen huisvesten in een wat goedkopere huurwoning. Dat is een inkomen tot €21.950 als alleenstaande of tot zo’n €29.800 met twee of meer personen.


Door deze wet, passend toewijzen genoemd, komen de schaarse goedkope huurwoningen terecht bij de mensen die er het meest behoefte aan hebben. Wel hebben lagere inkomens hierdoor minder keuze op de woningmarkt.

Vanaf 1 januari gelden er nieuwe eisen voor woningtoewijzing van sociale huurwoningen.

De regels gelden voor huurcontracten die per 1 januari 2016 ingaan. Dit houdt in dat QuaWonen al vanaf november 2015 op andere criteria gaat toewijzen.

In onderstaande tabel heeft QuaWonen op een rij gezet wat dit betekent voor de verschillende huishoudens- en inkomensgroepen. Woningzoekenden met een inkomen tot de huurtoeslaggrens kunnen alleen reageren op woningen met een wat lagere huurprijs. Woningzoekenden met een inkomen tussen de huurtoeslaggrens en €34.911 moeten er rekening mee houden dat lagere inkomens vóór gaan bij de toewijzing van de goedkopere woningen.

Wat betekent passend toewijzen voor u?
In onderstaande tabel kijkt u eerst links naar de samenstelling van uw huishouden.
Per huishoudenstype, ziet u in de volgende kolommen met welk inkomen u in aanmerking komt voor woningen met een bepaalde huurprijs.
In welke huurwoning kan ik terecht vanaf 1 januari 2016? (prijspeil 2015)



Vragen
De nieuwe wet is ingewikkeld en QuaWonen kan zich daarom voorstellen dat u vragen heeft. De klantenservice geeft u graag extra uitleg en is bereikbaar via info@quawonen.com, en telefonisch via 088-7996636 elke werkdag van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Passend toewijzen in de nieuwe Woningwet
Passend toewijzen is een onderdeel van de nieuwe Woningwet die afgelopen juli van kracht werd. Corporaties moeten er per 1 januari 2016 voor zorgen dat huishoudens met een laag inkomen een woning krijgen met een huurprijs onder de zogeheten aftoppingsgrens (voor één- en tweepersoonshuishoudens €576 en voor meerpersoonshuishoudens €618). Door ‘passend toewijzen’ krijgen huurders een woning waarvan de huur aansluit bij hun inkomen. Het voorkomt dat huurders snel in betalingsproblemen komen en dat het Rijk veel geld moet uitgeven aan huurtoeslag.