startpagina

QuaWonen houdt bedrijfslasten heel laag om meer te kunnen investeren

24-11-2016

QuaWonen heeft zeer lage bedrijfslasten en behoort hiermee tot de koplopers in de sector, blijkt uit de Aedes-benchmark.

Door de bedrijfskosten heel laag te houden, blijft er meer geld over om te investeren in het wonen in de Krimpenerwaard. Zo investeert QuaWonen de komende tien jaar 50 miljoen euro extra in het energiezuiniger maken van woningen. Verder komen er meer woningen met een lage huurprijs.
 
Uit de gegevens van de online benchmark blijkt dat QuaWonen in 2015 gemiddeld 518 euro per woning nodig heeft voor haar bedrijfsvoering. Hierbij is gekeken naar de beïnvloedbare bedrijfslasten. Dat zijn kosten als personeelskosten, kosten voor huisvesting, ICT, accountant e.d. Het gemiddeld voor de sector is met 853 euro per woning flink hoger.
 
Helaas lopen de kosten voor de verhuurdersheffing wel flink op, en hier heeft de corporatie geen invloed op. QuaWonen betaalde 6 miljoen euro in 2015. Dat loopt in 2017 op naar 6,8 miljoen euro (ruim 790 euro per woning). Of de verhuurdersheffing daarna blijft stijgen, is op dit moment onduidelijk. De politiek moet hierover nog een beslissing nemen.
 
De financiële koers van QuaWonen is erop gericht om de stijging van de verhuurdersheffing te compenseren met zeer lage bedrijfslasten. Zo blijft de investeringskracht op peil, of stijgt zelfs een beetje. QuaWonen heeft gemeenten en huurders(organisaties) gevraagd waaraan zij vinden dat het geld besteed moet worden. Het energiezuinig maken van woningen bleek een gedeelde prioriteit. Bewoners profiteren van lagere woonlasten en meer comfort.
 
Beschikbaarheid/betaalbaarheid en Huurdersoordeel
De bedrijfslasten zijn natuurlijk niet het enige prestatieveld in de benchmark. Kijken we naar beschikbaarheid en betaalbaarheid, dan doet QuaWonen het ook op dat prestatieveld heel goed. Op termijn krijgt tweederde van de sociale huurwoningen een huurprijs tot 628 euro. Dat betekent dat de huur soms zelfs wordt verlaagd als een woning vrij komt.
 
QuaWonen hield haar middenpositie bij het prestatieveld huurdersoordeel. Over de hele linie kreeg de corporatie iets hogere cijfers van de huurders dan een jaar geleden. QuaWonen zet stappen om de dienstverlening verder te verbeteren. Zo krijgen huurders die een nieuwe woning huren of hun woning verlaten, nu duidelijkere informatie mee over wat ze kunnen verwachten.