startpagina

QuaWonen blijft investeren in energiezuinige woningen

06-10-2014

De bewoners zien sinds 2010 hun gasverbruik met gemiddeld 30% dalen.

QuaWonen is sinds 2010 bezig om woningen energiezuiniger te maken. De bewoners zien hun gasverbruik met gemiddeld 30% dalen en besparen daarmee op hun woonlasten. Hoewel QuaWonen minder ruimte heeft om te investeren, blijft zij energiemaatregelen nemen. In 2015 gaan bijna 130 woningen naar een groen energielabel.
 
QuaWonen heeft de ambitie om stap voor stap van een gemiddeld energielabel E naar een energieneutrale woningvoorraad te gaan. Dit bereiken we door zeer energiezuinige woningen te bouwen, bestaande woningen goed te isoleren en door samen te werken met partners, bijvoorbeeld voor het leveren van zonne-energie.
 
Eind 2013 had 45% van de huurwoningen een groen energielabel A, B of C. Bij de nulmeting in 2009 was dat nog slechts 24,4%. De bewoners van de geïsoleerde woningen besparen gemiddeld 30% op hun gasverbruik, wat kan oplopen tot een paar honderd euro per jaar. Ook wordt de woning veel comfortabeler.
 
Ook komend jaar staan er weer diverse energieprojecten gepland. Het gaat om bijna 130 woningen in de gemeenten Krimpen aan den IJssel, Nederlek en Schoonhoven. De woningen gaan minimaal naar een energielabel B, en waar mogelijk nog een tandje beter. Daarnaast vervangen we, verspreid over ons werkgebied, bijna 380 cv-ketels door een energiezuinige HR-ketel.
 
Met de energiemaatregelen en nieuwe verwarmingsketels is ook in 2015 een kleine € 3 miljoen gemoeid.
 
Energiebeleid QuaWonen
Met renovatieprojecten waarbij we groot onderhoud combineren met woningverbetering en energiemaatregelen, zijn de grootste stappen te maken op het gebied van energiebesparing. Maar vanuit financieel én praktisch oogpunt bezien, kunnen we op deze manier slechts een beperkt deel van onze woningen aanpakken. Met als gevolg dat we onze beperkte middelen slechts inzetten voor een kleine groep huurders.
 
Met een kleinere energie-ingreep kunnen we voor een grotere groep huurders het wooncomfort verhogen en de woonlasten beperken. Daarom kiezen we ervoor om meer woningen in kleinere stappen energiezuinig te maken. We investeren in verbetering naar minimaal energielabel B door in ieder geval de hele woningschil te isoleren. Bij de keuze welke woningen worden aangepakt, speelt onder andere mee of QuaWonen de investering kan terugverdienen.