startpagina

Ministerie BZK komt op werkbezoek bij QuaWonen

09-07-2014

Een vertegenwoordiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt 17 juli op werkbezoek bij QuaWonen.

Via renovatieproject Slim & Snel in Krimpen aan den IJssel laat QuaWonen de uitvoeringspraktijk zien van een middelgrote corporatie met een hoge energieambitie.
 
Het werkbezoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties staat in het teken van het energiezuiniger maken van woningen. QuaWonen heeft een ambitieuze stip op de horizon benoemd: de woningvoorraad energieneutraal. Dat bereiken we door woningen te renoveren/isoleren, de markt uit te dagen om met de beste oplossingen te komen, en door samenwerkingspartners te zoeken (bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen).
 
Maar bij de uitvoering van onze ambitie lopen we tegen belemmeringen aan. Het zeer energiezuinig maken van woningen vraagt een forse investering. Verder stijgt met de energieaanpak de kwaliteit van de woning. Zo schiet de huurprijs al snel door het plafond van de huurtoeslag en de grenzen van de sociale huur (€ 699, prijspeil 2014). De overheid kan hierin oplossingen aandragen; energiezuinige woningen zijn immers ook een politieke ambitie.
 
Waarom het ministerie uitnodigen?
Dit is de tweede keer, dat een vertegenwoordiging van het ministerie QuaWonen bezoekt. QuaWonen vindt het belangrijk om het ministerie te voeden met de dagelijkse praktijk van een middelgrote corporatie die sterk lokaal verankerd is. In plaats van kritiek op de overheid, gaat QuaWonen liever in gesprek. De vorm van een werkbezoek is goed geschikt voor uitwisseling, wederzijds inzicht en begrip en het verkennen van mogelijke oplossingen.