startpagina

Het QuaWonen Jaarplan 2016

08-12-2015

QuaWonen investeert ook in 2016 weer volop in goed wonen

Het QuaWonen Jaarplan 2016 is beschikbaar. De corporatie concentreert zich op betaalbare woningen voor de lagere inkomens en voor vergunninghouders en mensen met een extra zorgvraag. QuaWonen zoekt daarbij steeds meer de inbreng van belanghouders. De ambitie op het gebied van energiebesparing blijft overeind: een lagere energierekening betekent lagere woonlasten.
 
Voldoende woningen met een passende huurprijs
Per 2016 gaat QuaWonen volgens nieuwe wetgeving woningzoekenden met een laag inkomen (tot de huurtoeslaggrens) huisvesten in de goedkopere huurwoningen. Hierdoor komen die goedkopere woningen terecht bij de mensen die er het meest behoefte aan hebben. Om voldoende goedkope woningen te hebben, past QuaWonen haar beleid aan.

Huisvesting vergunninghouders
De grote instroom van vluchtelingen en daarmee de huisvesting van vergunninghouders, vraagt aandacht. Tot nu toe lukt het QuaWonen goed om hen te huisvesten in bestaande woningen. Maar naarmate het aantal te huisvesten vergunninghouders toeneemt, is het verstandig om andere mogelijkheden van huisvesting te verkennen. QuaWonen is hierover in gesprek met de gemeente Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel.
 
Wonen en zorg
De overheid gaat ervan uit dat bewoners die zorg nodig hebben zo lang mogelijk thuis blijven wonen, met hulp van thuiszorg, buren en familie. Dit stelt andere eisen aan de woning en woonomgeving en aan het organiseren van zorg. QuaWonen is met alle betrokken partijen in gesprek over hoe zij samen kunnen inspelen op de veranderingen. Denk aan levensloopgeschikt bouwen, en het stimuleren van bewoners tot ontmoeting.
 
Lagere energiekosten
In 2016 en 2017 krijgen 200 woningen minimaal een energielabel B. Bovendien vervangt de corporatie 350 cv-ketels door een energiezuinige HR-ketel. Daarnaast heeft QuaWonen een partij gezocht, die haar huurders zonnepanelen kan aanbieden. Als eerste de 240 bewoners van de Vogel- en Doornenbuurt in Krimpen aan den IJssel.
 
Nieuwe woningen
In 2016 levert QuaWonen 28 nieuwe woningen op: 16 eengezinswoningen in Schoonhoven-Noord en 12 huurappartementen voor starters in Krimpen aan de Lek (bij het Cultuurhuis). In de jaren 2017 t/m 2024 bouwt QuaWonen gemiddeld 66 woningen per jaar.
 
Samenwerken met huurders
In 2016 bespreekt QuaWonen met haar huurdersorganisaties mogelijke maatregelen om betalingsproblemen bij huurders te voorkomen. Ook denken ze samen na over wat nodig is om senioren langer zelfstandig thuis te laten wonen. Verder begint de gemeente Krimpenerwaard in 2016 met het ontwikkelen van een Woonvisie en prestatieafspraken. Ze doet dit samen met corporaties én huurdersorganisaties.

Het volledige Jaarplan 2016 leest u via www.quawonen.com/over-quawonen/jaarplan-en-jaarverslag. Ook op deze pagina vindt u een beknopte versie met de hoofdzaken en kengetallen.