startpagina

Duurzaamheid? Waterweg Wonen is op de goede weg!

03-09-2014

Vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid is duurzaamheid een belangrijke ambitie van Waterweg Wonen. De ambitie is om CO2 uitstoot van de woningvoorraad te verminderen.

Duurzaamheid? Waterweg Wonen is op de goede weg!

Hoe doet Waterweg Wonen dat?
Waterweg Wonen neemt o.a. de volgende maatregelen zoals dubbelglas, isolatie en andere energiebesparende maatregelen in onze woningen toe te passen. Ook wil de corporatie huurders van dienst zijn bij het beperken van energiekosten en waterverbruik. Dit gebeurt o.a. door de inzet van duurzaamheidcoaches die een persoonlijk duurzaamheidadvies geven aan huurders. Huurders krijgen bijvoorbeeld tips over hoe zij energie kunnen besparen. Waterweg Wonen kijkt niet alleen vanuit het perspectief van energiebesparing en zorg voor het milieu naar duurzaamheid, maar ook breder. Vanuit een sterke sociale betrokkenheid (People) met de mensen voor (en met) wie wij werken, binnen de ecologische randvoorwaarden (Planet), wordt er zorg gedragen voor een gezonde ontwikkeling van de economische prestaties (Profit). De afgelopen periode is er veel energie gestoken in deze ambitie, maar heeft dit ook resultaat gehad? Ja zeker! Waterweg Wonen is op de goede weg!

Soorten onderzoeken
Om goed te kunnen monitoren of Waterweg Wonen op de goede weg is om te verduurzamen heeft de corporatie benoemd welke resultaten zij wil behalen. Deze resultaten zijn o.a. gebaseerd op de MaturityCheck van Deloitte. In 2011 heeft Deloitte een nul-meting uitgevoerd en is beoordeeld hoe duurzaam Waterweg Wonen is in vergelijking met andere woningcorporaties. Deze meting heeft nu opnieuw plaatsgevonden. Daarnaast zijn er ook nog twee enquêtes uitgezet, één voor de medewerkers van Waterweg Wonen en één voor de beleving van de klanten van de corporatie.

Resultaten van de onderzoeken
De uitkomsten van Deloitte laten zien dat op vrijwel alle zes thema’s (Visie en beleid; Transparante communicatie; Duurzame woningportefeuille; Financiën en fiscaliteiten; Verankering in de organisatie; Leefbaarheid) een duidelijk groei te zien is in de score. Uit de enquête van de medewerkers blijkt dat de kennis van duurzaamheid bij medewerkers is toegenomen en voldoende is. Het gedrag van medewerkers op het gebied van afval, papierverbruik en energie, zijn aantoonbaar verbeterd.

Aan de klanten van Waterweg Wonen zijn onder andere de volgende vragen gesteld: “Ik ben tevreden over wat Waterweg Wonen doet op het gebied van duurzaamheid”, “Bent u op de hoogte van de duurzaamheidsmaatregelen die Waterweg Wonen uitvoert” en “Ik vind het belangrijk dat Waterweg Wonen zich inzet voor duurzaamheid” Uit deze enquête blijkt dat de klanten van Waterweg Wonen bekend zijn met de inzet van de corporatie. Huurders vinden dit belangrijk en zijn tevreden over deze inspanningen.

We gaan verder
Met deze mooie resultaten gaat Waterweg Wonen de komende periode verder met het verduurzamen. Op dit moment zijn er al diverse initiatieven voor ontwikkeld, denk daarbij aan de duurzaamheidscoaches van Waterweg Wonen die andere huurders adviseren over duurzaamheid en de regeling van zonnepanelen op eengezinswoningen en wordt er gekeken naar andere mogelijkheden om waar mogelijk te verduurzamen.